FUNcube Dongle V1.0 not working with osmocom Source

Cinaed Simson cinaed.simson at gmail.com
Sun Feb 28 04:43:02 UTC 2021


Hi Dennis - type

     apt list --installed | grep boost-all

and make sure it's installed.

But my first guess would be you're running the wrong version of 
gr-osmosdr for gnuradio 3.8.1.0.

I'm running gnuradio-3.8.2 and gr-osmosdr version 0.2.3 but I use github 
to update my software so I really don't know what the minimum version of 
gr-osmosdr is required for gnuradio-3.8.1.

Maybe someone on this list might know.

-- Cinaed


On 1/31/21 10:47 AM, Dennis Real wrote:
> Hi,
>
>
> I´m trying to get my FUNcube Dongle (V1.O NOT the Pro+) to work on 
> Ubuntu 20.04.1 LTS but it doesn´t work.
>
> On a rasberry pi4 (Raspbian 10) the dongle is working in 
> gnuradio-companion together with the osmocom-source. So the hardware 
> seems to work.
>
> On Ubuntu I get following errors:
>
>
> 1. Gnuradio-companion as "osmocom Source" with device string "fcd=0":
>
>
> Executing: /usr/bin/python3 -u /home/reald/grc/osmocomsrc_fcd.py
>
> gr-osmosdr 0.2.0.0 (0.2.0) gnuradio 3.8.1.0
> built-in source types: file osmosdr fcd rtl rtl_tcp uhd miri hackrf 
> bladerf rfspace airspy airspyhf soapy redpitaya freesrp
> Using FUNcube Dongle V1.0 (hw:2)
> gr::log :INFO: audio source - Audio source arch: alsa
> gr::log :INFO: fcd0 - Audio device hw:2 opened
> gr::log :INFO: fcd_control0 - FunCube Dongle  V1.0 initialized.
> gr::log :INFO: fcd_control0 - Dongle: FCDAPP 18.10
> gr::log :INFO: fcd_control0 - LNA gain set to:      20
> Traceback (most recent call last):
>   File "/home/reald/grc/osmocomsrc_fcd.py", line 275, in <module>
>     main()
>   File "/home/reald/grc/osmocomsrc_fcd.py", line 253, in main
>     tb = top_block_cls()
>   File "/home/reald/grc/osmocomsrc_fcd.py", line 145, in __init__
>     self.osmosdr_source_0 = osmosdr.source(
>   File "/usr/lib/python3/dist-packages/osmosdr/osmosdr_swig.py", line 
> 1074, in make
>     return _osmosdr_swig.source_make(*args, **kwargs)
> RuntimeError: boost::too_many_args: format-string referred to fewer 
> arguments than were passed
>
> >>> Done (return code 1)
>
>
>
> 2. GQRX
>
> When configuring gqrx the dongle is listed. But after every start of 
> gqrx the message
>
> "boost::too_many_args: format-string referred to fewer arguments then 
> were passed - Please select another device"
>
> appears and the dongle cannot be used.
>
>
> 3. osmocom_fft -a fcd=0
>
> gr-osmosdr 0.2.0.0 (0.2.0) gnuradio 3.8.1.0
> built-in source types: file osmosdr fcd rtl rtl_tcp uhd miri hackrf 
> bladerf rfspace airspy airspyhf soapy redpitaya freesrp
> Using FUNcube Dongle V1.0 (hw:2)
> gr::log :INFO: audio source - Audio source arch: alsa
> gr::log :INFO: fcd0 - Audio device hw:2 opened
> gr::log :INFO: fcd_control0 - FunCube Dongle  V1.0 initialized.
> gr::log :INFO: fcd_control0 - Dongle: FCDAPP 18.10
> gr::log :INFO: fcd_control0 - LNA gain set to:      20
> Couldn't instanciate source (no device present?).
>
>
>
> The device itself is found:
>
> $ lsusb
>
> Bus 001 Device 009: ID 04d8:fb56 Microchip Technology, Inc. FUNcube 
> Dongle V1.0
>
> $ dmesg
>
> [10627.256845] usb 1-9: new full-speed USB device number 9 using xhci_hcd
> [10627.408263] usb 1-9: New USB device found, idVendor=04d8, 
> idProduct=fb56, bcdDevice= 0.02
> [10627.408268] usb 1-9: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, 
> SerialNumber=0
> [10627.408272] usb 1-9: Product: FUNcube Dongle V1.0
> [10627.408275] usb 1-9: Manufacturer: Hanlincrest Ltd.
> [10627.416513] hid-generic 0003:04D8:FB56.0007: hiddev1,hidraw3: USB 
> HID v1.11 Device [Hanlincrest Ltd.          FUNcube Dongle V1.0  ] on 
> usb-0000:00:14.0-9/input2
> [10627.849214] usb 1-5.1.1: reset high-speed USB device number 8 using 
> xhci_hcd
> [10628.703275] parport0: no more devices allowed
> [10628.703283] ppdev0: failed to register device!
>
>
> Package: gr-osmosdr
> Version: 0.2.0-2
>
> Package: libosmosdr0
> Version: 0.1.8.effcaa7-7
>
> Any ideas? Thanks for your help!
>
> Regards
> Dennis



More information about the osmocom-sdr mailing list