FUNcube Dongle V1.0 not working with osmocom Source

Dennis Real osmocom-sdr-list at tildepipe.org
Sun Jan 31 18:47:55 UTC 2021


Hi,


I´m trying to get my FUNcube Dongle (V1.O NOT the Pro+) to work on 
Ubuntu 20.04.1 LTS but it doesn´t work.

On a rasberry pi4 (Raspbian 10) the dongle is working in 
gnuradio-companion together with the osmocom-source. So the hardware 
seems to work.

On Ubuntu I get following errors:


1. Gnuradio-companion as "osmocom Source" with device string "fcd=0":


Executing: /usr/bin/python3 -u /home/reald/grc/osmocomsrc_fcd.py

gr-osmosdr 0.2.0.0 (0.2.0) gnuradio 3.8.1.0
built-in source types: file osmosdr fcd rtl rtl_tcp uhd miri hackrf 
bladerf rfspace airspy airspyhf soapy redpitaya freesrp
Using FUNcube Dongle V1.0 (hw:2)
gr::log :INFO: audio source - Audio source arch: alsa
gr::log :INFO: fcd0 - Audio device hw:2 opened
gr::log :INFO: fcd_control0 - FunCube Dongle  V1.0 initialized.
gr::log :INFO: fcd_control0 - Dongle: FCDAPP 18.10
gr::log :INFO: fcd_control0 - LNA gain set to:      20
Traceback (most recent call last):
   File "/home/reald/grc/osmocomsrc_fcd.py", line 275, in <module>
     main()
   File "/home/reald/grc/osmocomsrc_fcd.py", line 253, in main
     tb = top_block_cls()
   File "/home/reald/grc/osmocomsrc_fcd.py", line 145, in __init__
     self.osmosdr_source_0 = osmosdr.source(
   File "/usr/lib/python3/dist-packages/osmosdr/osmosdr_swig.py", line 
1074, in make
     return _osmosdr_swig.source_make(*args, **kwargs)
RuntimeError: boost::too_many_args: format-string referred to fewer 
arguments than were passed

 >>> Done (return code 1)



2. GQRX

When configuring gqrx the dongle is listed. But after every start of 
gqrx the message

"boost::too_many_args: format-string referred to fewer arguments then 
were passed - Please select another device"

appears and the dongle cannot be used.


3. osmocom_fft -a fcd=0

gr-osmosdr 0.2.0.0 (0.2.0) gnuradio 3.8.1.0
built-in source types: file osmosdr fcd rtl rtl_tcp uhd miri hackrf 
bladerf rfspace airspy airspyhf soapy redpitaya freesrp
Using FUNcube Dongle V1.0 (hw:2)
gr::log :INFO: audio source - Audio source arch: alsa
gr::log :INFO: fcd0 - Audio device hw:2 opened
gr::log :INFO: fcd_control0 - FunCube Dongle  V1.0 initialized.
gr::log :INFO: fcd_control0 - Dongle: FCDAPP 18.10
gr::log :INFO: fcd_control0 - LNA gain set to:      20
Couldn't instanciate source (no device present?).



The device itself is found:

$ lsusb

Bus 001 Device 009: ID 04d8:fb56 Microchip Technology, Inc. FUNcube 
Dongle V1.0

$ dmesg

[10627.256845] usb 1-9: new full-speed USB device number 9 using xhci_hcd
[10627.408263] usb 1-9: New USB device found, idVendor=04d8, 
idProduct=fb56, bcdDevice= 0.02
[10627.408268] usb 1-9: New USB device strings: Mfr=1, Product=2, 
SerialNumber=0
[10627.408272] usb 1-9: Product: FUNcube Dongle V1.0
[10627.408275] usb 1-9: Manufacturer: Hanlincrest Ltd.
[10627.416513] hid-generic 0003:04D8:FB56.0007: hiddev1,hidraw3: USB HID 
v1.11 Device [Hanlincrest Ltd.          FUNcube Dongle V1.0  ] on 
usb-0000:00:14.0-9/input2
[10627.849214] usb 1-5.1.1: reset high-speed USB device number 8 using 
xhci_hcd
[10628.703275] parport0: no more devices allowed
[10628.703283] ppdev0: failed to register device!


Package: gr-osmosdr
Version: 0.2.0-2

Package: libosmosdr0
Version: 0.1.8.effcaa7-7

Any ideas? Thanks for your help!

Regards
Dennis


More information about the osmocom-sdr mailing list