RESOLVED:Transceiver quiting

Andrey Sviyazov andreysviyaz at gmail.com
Sat Mar 16 16:05:07 UTC 2013


Hi Craig.

Yeah, it seem really "War and Peace" by Leo
Tolstoy<http://en.wikipedia.org/wiki/War_and_Peace>
 :)

Please, let us know how UmTRX will work via USB to Gigabit Ethernet Adapter.

Best regards,
Andrey Sviyazov.


2013/3/16 Craig Reading <craig.reading1 at gmail.com>

> All,
>
> Thanks for you help I have sort of resolved this issue:
>
> UmTRX now hanging off TP-Link TL-SG1005D Gigabit switch and Shuttle
> XS35-703 V2 running OpenBTS hanging off Netgear FS605 10/100Mbps switch.
>
> Root cause: JMicron JMC250 connecting to a Gigabit switch and the link
> partner enabled the IEEE 802.3az Energy Efficient Ethernet feature
> War and peace can be found here:
>
> http://genesysguru.com/blog/blog/2013/03/16/umtrx-networking-issues/
>
> Regards
> Craig
>
> On 16 March 2013 12:33, Alexander Chemeris <alexander.chemeris at gmail.com>wrote:
>
>> We temporarily solved issues with this JMC chip by putting a switch
>> between it and UmTRX, but not all models of switches worked and even
>> after that stability was not perfect.
>>
>> Looking forward to know more about your experience.
>>
>> On Sat, Mar 16, 2013 at 1:39 AM, Craig Reading <craig.reading1 at gmail.com>
>> wrote:
>> > Yes - shuttle with JMicron JMC250 (off top of my head). Depends on chip
>> > revision - complete pain!
>> >
>> > I'll post my experiences - basically no joy on Pre revision 4 chips.
>> >
>> > Regards
>> > Craig
>> > On 15 Mar 2013, at 21:24, Alexander Chemeris <
>> alexander.chemeris at gmail.com>
>> > wrote:
>> >
>> > Craig,
>> >
>> > Which NIC is that? We had the same experience (no Gbit connection) on
>> > Shuttle computers. I don't have this information near my hands, but IIRC
>> > they had JMicron NICs. We never had issues with Intel motherboards.
>> >
>> > Please excuse typos. Written with a touchscreen keyboard.
>> >
>> > --
>> > Regards,
>> > Alexander Chemeris
>> > CEO/Founder Fairwaves LLC
>> > http://fairwaves.ru
>> >
>> > On Mar 15, 2013 11:26 PM, "Craig Reading" <craig.reading1 at gmail.com>
>> wrote:
>> >>
>> >> Hi Alexander
>> >>
>> >> I'll email the wireshark trace to you shortly. Yes I have been playing
>> >> with network setup but can't remember the configuration when
>> successful!
>> >>
>> >> The openBTS server has a 1Gbit NIC but can't get it to negotiate
>> anything
>> >> other than 100Mbit even after updating drivers and much other
>> 'playing' with
>> >> cables hubs and switches!
>> >>
>> >> Mr Amazon is bringing some new network components tomorrow which should
>> >> help further my investigations.
>> >>
>> >> This might well be one of these weird network issues you have seen
>> that we
>> >> might get to the bottom off.
>> >>
>> >> Regards
>> >> Craig
>> >>
>> >> On 15 Mar 2013, at 19:04, Alexander Chemeris
>> >> <alexander.chemeris at gmail.com> wrote:
>> >>
>> >> Craig,
>> >>
>> >> Could you please send a Wireshark capture of the start attempt? Send
>> it to
>> >> me directly if it's more then 100k.
>> >>
>> >> This looks very much like a networking issue. Have you changed your
>> >> network setup since it was working? May be connected it through a
>> different
>> >> switch? We found that some models of switches does not work well and
>> >> introduce weird issues.
>> >>
>> >> Is your network card 100Mbit or 1Gbit?
>> >>
>> >> If it's an UmTRX issue indeed, we'll replace it. Our beta testers is
>> our
>> >> most precious asset.
>> >>
>> >> Please excuse typos. Written with a touchscreen keyboard.
>> >>
>> >> --
>> >> Regards,
>> >> Alexander Chemeris
>> >> CEO/Founder Fairwaves LLC
>> >> http://fairwaves.ru
>> >>
>> >> On Mar 15, 2013 10:07 PM, "Craig Reading" <craig.reading1 at gmail.com>
>> >> wrote:
>> >>>
>> >>> Hi All,
>> >>>
>> >>> After my initial success early in the week things seems to have gone
>> pear
>> >>> shaped!
>> >>>
>> >>> I cannot get OpenBTS to start reliably as per traces below. After a
>> power
>> >>> cycle of the UmTRX I can normally get OpenBTS to start for a few
>> seconds
>> >>> before the transceiver terminates again. ./transceiver starts and
>> runs on
>> >>> its own OK but there is a lot less traffic in a wireshark trace
>> compared to
>> >>> being started from OpenBTS.
>> >>>
>> >>> When the transceiver starts from OpenBTS a Wireshark trace shows a
>> lot of
>> >>> UDP packets.
>> >>>
>> >>> Approx 460 x 36 byte UDP packets for the first 0.5 seconds
>> >>> Then some variable length UDP packets all ACKed back with 36 bytes
>> >>> After 0.8 from startup the UmTRX sends a 28 byte message:
>> >>>
>> >>> 14d0000700000005000000140000000000a6d5180000000000100100
>> >>>
>> >>> After approx 1.0s from startup I then only get a few packets back from
>> >>> UmTRX
>> >>> After 5s I get nothing back from UmTRX
>> >>> After 6s I get an ICMP Port Unreachable
>> >>>
>> >>> If I had more time I would look into the transceiver source code to
>> >>> figure out where things are stopping.
>> >>>
>> >>> I suspect this might be a networking issue and have tried changing
>> some
>> >>> Linux kernel buffer settings without success. I have also reset my
>> OpenBTS
>> >>> database just in case I had an option in there causing this. I'll
>> carry on
>> >>> checking out the network side of things but I am starting so suspect
>> there
>> >>> might be an issue with the UmTRX.
>> >>>
>> >>> Help!
>> >>>
>> >>> Regards
>> >>> Craig
>> >>>
>> >>> >> Traces
>> >>>
>> >>> ALERT 46937531359488 TRXManager.cpp:408:powerOn: POWERON failed with
>> >>> status -1
>> >>> transceiver: no process killed
>> >>> linux; GNU C++ version 4.1.2 20080704 (Red Hat 4.1.2-52);
>> Boost_104100;
>> >>> UHD_003.
>> >>> 004.000-93a49d0
>> >>>
>> >>> terminate called after throwing an instance of 'uhd::runtime_error'
>> >>>   what():  RuntimeError: no control response
>> >>> EMERG 1101519168 OpenBTS.cpp:134:startTransceiver: Transceiver quit
>> with
>> >>> status
>> >>> 6. Exiting.
>> >>>
>> >>> or:
>> >>>
>> >>> ALERT 47613775102208 TRXManager.cpp:408:powerOn: POWERON failed with
>> >>> status -1
>> >>> transceiver: no process killed
>> >>> linux; GNU C++ version 4.1.2 20080704 (Red Hat 4.1.2-52);
>> Boost_104100;
>> >>> UHD_003.
>> >>> 004.000-93a49d0
>> >>>
>> >>> ALERT 47832442212256 UHDDevice.cpp:469:open: UHD make failed, device
>> >>> type=umtrx,
>> >>> addr=192.168.1.10,name=UmTRX,serial=13
>> >>> ALERT 47832442212256 runTransceiver.cpp:95:main: Transceiver
>> exiting...
>> >>>
>> >>> EMERG 1104513344 OpenBTS.cpp:134:startTransceiver: Transceiver quit
>> with
>> >>> status
>> >>> 256. Exiting.
>> >>>
>> >
>>
>>
>>
>> --
>> Regards,
>> Alexander Chemeris.
>> CEO, Fairwaves LLC / ООО УмРадио
>> http://fairwaves.ru
>>
>
>
-------------- next part --------------
An HTML attachment was scrubbed...
URL: <http://lists.osmocom.org/pipermail/umtrx/attachments/20130316/5b8f34d2/attachment.html>


More information about the UmTRX mailing list