[SOLVED] 'no simcard' bug / SIMtrace firmware update

Harald Welte laforge at gnumonks.org
Tue Aug 16 10:26:37 CEST 2011


Hi all,

On Mon, Aug 15, 2011 at 11:06:40PM +0200, Harald Welte wrote:
> However, the data logged by SIMtrace still is incorrect in those cases.
> I hope to release a fix for that soon.

some more investigation results in the following observation:  Some ATR
seem to be without the final TCK (checksum) byte.  So far I thought,
that the TCK is always present.

As it seems, ISO 7816-3 indicates that TCK is _not_ present if a card
only supports the T=0 protocol.

So SIMtrace was working for all cards that e.g. support T=0 and T=1, but
failed for those that only do T=0 like our 16in1 SIM cards used on 27C3
and the CCC Camp 2011.

I've again attached an updated firmware image.  Please follow the
dfu-util instructions from my last message to install it in your
SIMtrace device.

I'd appreciate if this new firmware solves the commonly-observed bug
resulting in USB disconnect and the "No SIM card" error observed in some
phones.

Regards,
	Harald
-- 
- Harald Welte <laforge at gnumonks.org>           http://laforge.gnumonks.org/
============================================================================
"Privacy in residential applications is a desirable marketing option."
                                                  (ETSI EN 300 175-7 Ch. A6)
-------------- next part --------------
A non-text attachment was scrubbed...
Name: main_simtrace-v0.2.bin
Type: application/octet-stream
Size: 20844 bytes
Desc: not available
URL: <http://lists.osmocom.org/pipermail/simtrace/attachments/20110816/18405a6b/attachment-0001.bin>


More information about the simtrace mailing list